2010 Ennakkotiedot

!!! HUOM !!! tällä sivulla on jo 2010 vuonna julkaistua ennakkotietoa. Kilpailukutsusta ja Ennakko-ohjeesta löydät tuoreemmat tiedot.

Kuva: Niina Mäkelä

Niko ja Osku Jonnen jotoksen yörastilla 2010

Erävaelluksen SM-kilpailut
Hämeen Järviylängöllä syksyllä 2011

Mikä Erävaelluksen SM?

Erävaelluksen Suomenmestaruuskilpailut on vuosittain järjestettävä, 3 vuorokauden mittainen vaativa vaelluskilpailu, jossa kilpaillaan kaksihenkisin partioin. Kilpailussa koetellaan ja testataan fyysisen kunnon lisäksi suunnistus-, ensiapu ja pelastuspalvelu- sekä erävaellustaitoja ja luonnontuntemusta.

Sarjoja on kaikkiaan viisi: Avoin, Naiset, Nuoret, Veteraanit ja Kuntosarja, joka ei omaa SM-arvoa.

Vaellettavan matkan pituus on n. 70 – 100 km + lisärastit

Etenkin ensikertalaiselle suosittelemme tutustumista sivustoon www.erasm.fi. Sieltä löytyvät perustiedot Erävaelluksen Suomenmestaruuskilpailuista: säännöt, edellisten kilpailujen tulokset, kisan historia, hyödyllisiä linkkejä ym.

Kannattaa tutustua myös Mikä Erä SM? sivun artikkeliin.

Paikka ja aika

Tarkempaa paikkaa emme vielä kerro, mutta syksyllä 2011 kisataan Hämeen Järviylängöllä. Ajankohta tulee olemaan normaaliin tapaan joku pidennetty viikonloppu torstaista sunnuntaihin elo- tai syyskuussa, mutta tarkemmin emme toistaiseksi tiedä.

Järjestäjätaho

Vuoden 2011 Erävaelluksen Suomenmestaruuskilpailut järjestää Mörskän miehet.

Tämän nimenomaan näitä kisoja varten perustettavan yhdistyksen ydinjoukko on seuraava:
(Suluissa kisavartion nimi, jos vakiintunut)

Kilpailunjohtaja Niko Blomberg (Mörskän miehet)
Tehtäväpäällikkö Jouni Laaksonen (Hii-pat)
Ratamestari Osku Kiviniemi (Mörskän miehet)
Henkilöstöpäällikkö Tomi Mandelin
Huoltopäällikkö Pekka Ruuti (Kaali)
Tulospäällikkö Teemu Laine (Metsänorsut)
Toimistopäällikkö Sakeri Savola
Viestintäpäällikkö Juha Paaso

Teemme kisoja joustavalla organisaatiolla. Esimerkiksi tulos- tai
toimistopäällikkö saattavat oman leiviskänsä ohella olla suuressa roolissa
tiettyjen tehtävien osalta, henkilöstöpäällikkö saattaa vaikuttaa
merkittävästi ratasuunnitteluun jne.

Olemme 30-40-vuotiaita nuoria miehiä, joilla on viimeisen reilun kymmenen vuoden ajalta vankka kokemus Erävaelluksen SM-kisoista. Kokemus koostuu ennen kaikkea yhteensä reilusti yli 50 osallistumiskerrasta. Meidän nimemme löytyvät suurin piirtein jokaisesta 2000-luvulla järjestetyn kilpailun osallistumislistasta, ja myös tulosluettelosta sijoilta 2…20. Meillä on mielestämme hyvä käsitys siitä, millaiset ovat hyvät kisat ja millaiset vähemmän hyvät.

Olemme siis saaneet toistakymmentä vuotta osallistua toisten järjestämiin kisoihin. Arvostamme jokavuotista talkooponnistusta ja haluamme vuorostamme antaa oman panoksemme kisojen jatkumoon. Haluamme olla osaltamme kehittämässä ja ylläpitämässä eräkilpailukulttuuria.

Kisajärjestäjän lupaus

Lupaamme luonnollisesti tehdä parhaamme. Mutta pyrimme enempäänkin, tavoitteitamme ovat mm. tällaiset:

  • Kisan reitti on kaunis ja houkuttelee tulemaan alueelle retkelle uudelleenkin. Kisareitti tuo alueen parhaita puolia esiin ja näyttää muitakin luonnon ja kulttuurihistorian nähtävyyksiä kuin monelle jo tuttuja kohteita. (Tosin nyt toki ollaan Etelä-Suomessa eikä Lapin rannattomissa erämaissa, joten hakkuita ja ihmisasutusta nähdään väistämättä myös.)

 

  • Perusreitti on kuljettavissa kaikissa sarjoissa ilman juoksuaskelia – tosin kävelyvauhdin on ehkä oltava ripeää, ja suunnistuksen on sujuttava pummeitta. Mutta fyysistä rasitusta on kuitenkin luvassa riittävästi…

 

  • Tehtävät ovat ennen kaikkea mielekkäitä: retkillä oikeasti tarvittavia tietoja ja taitoja. Tehtävät ovat mahdollisimman yksiselitteisiä ja tehtäväkäskyt loppuun asti mietittyjä. Painotamme enemmän sitä, että esimerkiksi käytännön tehtävässä saa valmistamallaan esineellä tehtyä sen mitä pyydetään tekemään, emmekä niinkään sitä, onko käytetty juuri oikean nimistä solmua tai liitosta. Annamme kisan jälkeen tehtäviin oikeat vastaukset ja kerromme oikeiden vastausten lähteet. (Mutta se on toki makuasia, mitkä tehtävät ovat kenenkin mielestä hyviä ja omaan osaamiseen parhaiten sopivia.)

 

Iiro ja Markku rinkkalauttarastilla Jonnen Jotoksella 2010

  • Tähtäämme siihen, että tehtävien vaikeustaso olisi ns. 1/3-säännön mukainen. Eli kolmannes on helpohkoa, jolloin myös tehtäväalueen osaamisessa aloittelija saa onnistumisen tunteita, kolmasosa on keskivaativaa ja 1/3 niin vaativaa, että jyvät erottuvat akanoista. Tämä koskee etenkin paperitehtäviä, mutta mahdollisuuksien mukaan myös käytännön tehtäviä.

 

  • Tulospalvelu toimii nopeasti. Tähtäämme jopa melko reaaliaikaiseen nettitulospalveluun, jotta kilpailijoiden ystävät ja kaikki muut kiinnostuneet voivat seurata tilanteen kehittymistä. Palkinnot ovat mielekkäitä ja SM-kilpailun arvolle sopivia.

 

  • Kuuntelemme ja luemme palautteen ja otamme opiksemme. Ole hyvä ja anna palautetta, jos mielessäsi on kehitysideoita tms. (voit kommentoida tai antaa kehitysideoita esim. sivun alalaidasta löytyvällä kommentointilomakkeella) Olemme kymmenkunta vuotta keskustelleet kisojen aikana ja päätössaunassa kanssakilpailijoiden kanssa, olemme lukeneet Peuran Polun eli
    kisojen 2009 nettikeskustelupalstaa, ja olemme saaneet vuoden 2010
    kisajärjestäjiltä rutkasti palautteita ja kehitysideoita. Otamme
    mahdollisuuksien mukaan huomioon esitettyjä kehitysideoita. Mutta huomaa,
    että jokaista yksittäistä yhden kilpailijan mielestä hyvää ideaa ei voida
    ottaa lukuun, sillä monesta asiasta on erilaisia näkemyksiä.

 

Yhteystiedot, ilmoittautuminen

Annamme toistaiseksi vain yhden yhteystiedon: Niko Blomberg, sähköposti niko piste blomberg ät loppi piste fi. Myöhemmin lisää.

Ilmoittautumislomakkeita emme vielä laita, emme osallistujille emmekä talkoohenkilöillekään. Tämä on vain ennakkomainos siitä, että syksyn 2011 kisat ovat myös jo työn alla.

4.3.2010 Jouni Laaksonen

Päivitetty 19.10.2010, 10.12.2010 Niko Blomberg

8 responses

  1. Terve,

    Kännykkä ei käy siksi että se sinetöidään lähdössä. (ja kännykän käyttö muutoin kuin hätätapauksessa kilpailun aikana on kiellettyt). Ennakko-ohje on julkaistu täällä:
    https://erasm2011.wordpress.com/ennakko-ohje/

    Ennakko-ohje sähköposti ei ilmeisesti ole tavoittanut kaikkia viime hetkillä ilmoittautuneita, tarkistan tämän vielä. -NB

    2.9.2011 16:11

  2. Veli-Matti Pollari

    Moi!

    Käykö kameraksi esim. kannykkä jos tuo usb pihan mukana? Ja milloinka sen kirjeen/s-postin pitäisi tulla? Kun ei ole vielä näkynyt ja sivulla luki että tulee 2viikkoa ennen kisan alkua…

    Pollari

    2.9.2011 15:39

  3. Veli-Matti Pollari

    Hei!

    Olen pikkuveljen kans lähössä nyt tulevaan vaellukseen mukaan. Eli nyt ois kysymys; ollaan menossa retki sarjaan ja mietittiin että pitääkö siinäkin suorittaa tehtäviä? Vai kulkea reittiä pitkin? Ja mitä kannattaa/pitää varata mukaan. 🙂

    T. Pollari Veli-Matti

    26.8.2011 13:43

  4. L

    Jokusen kerran kisoissa käyneenä väittäisin että avoimenkin sarjan pääsee kunniallisesti läpi juoksematta. Pitää kyllä melko ripeästi edetä, ei voi käyttää loputtomasti aikaa tehtäviin, ei voi pitää pitkiä ruokataukoja matkalla, eikä ole varaa isoihin suunnistusvirheisiin. Tosin ei kai tämä olisikaan muuten mikään kilpailu, tai ainakin se olisi hyvin erilainen kilpailu jos vaellusosuus olisi leppoisa ilman mitään aikataulupaineita.

    Kolme taktista valintaa jotka voivat auttaa:

    1. Ei jää hieromaan loputtomasti rakentelutehtäviä vaelluspäivän alussa. Kun tekele on riittävän hyvä niin eteenpäin vaan jos oma kulkunopeus arveluttaa. Päivän reitin lopussa tietää jo varmaksi onko kiire vai ei.

    2. Jos aamulla on tunnin ikkuna liikkeellelähtöön lähtee heti kun saa lähteä.

    3. Ruokatauot kannattaa suunnitella ripeiksi reitin varrella. Illalla voi olla aikaa kokkailla jotain hitaammin valmistuvaa, mutta lounasaikaan voi valita jotain nopeaa.

    Lisäksi voi miettiä jalkineita ja vaatetusta yms. kannettavan määrää. Itsellä ainakin joka vuosi on vähemmän painoa selässä ja päällä. Tänäkin vuonna kevenee viime vuodesta.

    Antti Virtanen

    3.8.2011 10:30

    • Lisäsin Antin kommentit myös keskustelu-sivuille…
      -NB

      15.8.2011 15:14

  5. Jan Turunen

    Moi,

    Muutama vuosi sitten yritettiin Nuuksiossa ko. kilpailua ja taso oli ihan liian kova jopa harrastesarjassa. Tänä vuonna yritetään uudestaan, josko ihan peruskunnolla kerkiäis rastilta rastille. Viimeksi ei keritty edes juoksemalla.

    Kiitos, jos teette ihan peruskuntolaiselle jonkun sarjan että tätä voi sanoa vaelluskilpailuksi eikä maastojuoksukilpailuksi.

    ///Jan Turunen

    10.3.2011 13:38

    • Osku Kiviniemi

      Moi,

      tänä vuonna, kuten muutamana edellisenäkin, on kisoissa myös kuntosarja, jonka reitti on hieman lyhyempi kuin muilla sarjoilla. Kuntosarjassa ei myöskään ole lisärasteja. Toki kuntosarjan reittikin vaatii fyysisiä ponnisteluja, mutta sen pitäisi olla kuitenkin kohtuullisella kunnolla helposti käveltävissä. Tuolla Nuuksiossa muistan olleeni itsekin jossain vaiheessa melko finaalissa. Paljonhan kisan rasittavuus riippuu myös keleistä, joten toivotaan hyviä ilmoja! Tervetuloa mukaan.

      T. Osku Kiviniemi
      Ratamestari

      24.3.2011 14:04

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s